Tip: de copyrightregel van uw website of blog voor eens en altijd up-to-date

Heb je een copyrightverklaring met jaartal op je website of blog staan? Dan moet die natuurlijk wel kloppen. Loopt de datum achter, dan kun je gewoon het jaartal aanpassen. Maar dan moet je er volgend jaar weer aan denken. Als je er nu toch tijd aan besteedt, is het handiger om meteen ervoor te zorgen dat de datum telkens automatisch verandert op 1 januari.

Aanpassen via blogprogramma of CMS

Meestal staat de copyrightinformatie onderaan elke pagina van je website of blog. Om die tekst te wijzigen moet je de footer of het template aanpassen. Soms kan dat in het CMS of blog zelf (bijvoorbeeld bij sommige WordPress-themes of Joomla-modules). Raadpleeg hiervoor de handleiding.

Aanpassen in bronbestand

Kun je de copyrightinformatie met op die manier aanpassen of heb je geen CMS, dan is er een alternatief: zoek uit in welk bestand de copyrightinformatie staat (bijv. index.php, footer.php of template.php) en bewerk dat met een teksteditor (zoals Notepad).

Dit kan alleen als je de toegang hebt tot de bestanden op de webserver en een FTP-programma om bestanden met de server uit te wisselen. Heb je geen gebruikersnaam en wachtwoord, of vind je het te ingewikkeld, vraag dan je webbouwer of webredacteur het voor je te doen.

Automatisch datum aanpassen met PHP

De datum blijft altijd up-to-date wanneer je die vervangt door een variabele. Hoe dat precies werkt, hangt af van het programma dat je gebruikt. Bij WordPress, Joomla en andere programma’s die draaien op PHP gaat dat zo: vervang (in de broncode, dus niet in de lay-out mode)

&copy Mijnbedrijf 2010

door

&copy Mijnbedrijf <?php echo date('y');?>

(&copy is de HTML-code voor het teken &copy. Op sommige websites staat het woord copyright uitgeschreven). Nog beter is het om niet alleen het huidige jaartal te noemen maar ook het beginjaar van website of blog: &copy MijnBedrijf 2007-2011), zoals uitgelegd op jusmentis.com.

Automatisch datum aanpassen met andere scripttalen

Voor andere scripttalen (ASP, ASP.net) gaat het op een iets andere manier. De instructies hiervoor, en voor CMS-loze websitesstaan op Tidalwevamedia.com.
Weet je niet welk scripttaal je CMS of blog gebruikt? Zoek het CMS dan op in deze lijst op Wikipedia. In de tweede kolom vind je de scripttaal.

Meer informatie

Meer over de copyrightregel in Joomla en WordPress

Schrijft met hart en ziel voor een begrijpelijk antwoord op de vragen van de lezer: Dus helder, gestructureerd en overzichtelijk. Voorliefde voor het web. Lees meer op annekenunn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.